2020. március 20., péntek

vizuális kultúra 5. a. 2020.03.20.


Vizuális kultúra 5. osztály  
2020. 03.20.

Üdvözöllek benneteket! Mostantól innen tudtok majd tájékozódni a  hetenkénti feladataitokról.

Visszaküldési határidő: 2020. március 31. kedd címem:   kerteszneva@gmail. com
1.    
  1.           1.feladat:
A z alábbi Mezopotámia művészete című rész olvasása- a szövegből vázlat készítése a rajzfüzetbe.

Mezopotámia művészete
Az ókori Mezopotámia a Tigris és az Eufrátesz folyók között terült el a mai Irak területén. Nevét is a földrajzi fekvéséről kapta: a görög mezopotamiosz jelentése folyók közötti.
Az országnak nem voltak természetes határai, ezért a környező nomád népek állandóan megtámadták az itt lakó sumerokat és akkádokat. A külső ellenség mellett belső harcok is folytak, emiatt időnként más népek kerültek hatalomra. A városokat leigázó népek hatalmas városállamokat hoztak létre.
A folyók völgyében nem nagyon akadt kő és fa. A folyók áradásából keletkező hordalékiszap, az agyag viszont bőségesen rendelkezésre állt. Az épületek, a szobrok nagy része és az edények is agyagból készültek. Az emberek szemében a kultúra alapja és minden teremtés szimbóluma az agyag volt, hiszen nézeteik szerint az embert is ebből formázták az istenek.
A könyvek és a hivatalos okiratok lapjai is ékírással telerótt agyagtáblák voltak. Az ókori világ első könyvtárát is a mezopotámiai Ninivében találták a régészek. Az agyagtáblák feliratai hősökről és istenekről szóló történeteken kívül az asszír királyok hadjáratait is megörökítették. Gilgames történetét is az agyagtáblák feliratainak megfejtése óta ismerjük.

2.         2. feladat
:
Tervezz egy lapra vagy a füzetbe ékírást (titkosírást ékírással) a magyar ABC-re, majd írj ezzel egy-két mondatos jókívánságot az osztálytársaidnak.

Az alábbi helyen nézz utána, milyen volt az ékírás, innen meríthetsz ötletet is!
Jó munkát kívánok: Kertészné Éva néni

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése