2020. május 11., hétfő

5.a informatika, 05.11.

Kedves Tanulók!

A mai téma: Keresés az interneten
Olvassátok el és tanuljátok meg az alábbi szöveget!

Az interneten található rengeteg információ között időnként nehezen találhatjuk meg a kívántakat. Ilyenkor használjuk a keresőket. Segítségükkel könnyebben találhatjuk meg a keresett információt. A keresőknek három fajtáját különböztetjük meg: kulcsszavastematikus és speciális keresők.

Tematikus keresők
Tematikus keresőkben fokozatosan szűkülő témakörök között tudunk válogatni. Ilyen például a hudir.hu, vagy a különböző startlap oldalak.

Kulcsszavas keresők
Az ilyen keresőben kulcsszavak, kifejezések adhatók meg. A kereső feladata megkeresni azokat a honlapokat, amelyek tartalmazzák a megadott kifejezéseket. Ezek a kifejezések egészen összetettek is lehetnek, tehát nemcsak azt adhatjuk meg például, hogy mi szerepeljen, hanem azt is hogy mi nem az adott honlapon. Az alábbi képen az egyik leggyakrabban használt kulcsszavas kereső a Google összetett keresési oldala látható.




Speciális keresők
A speciális keresők valamilyen kisebb adathalmazban való keresésre használhatóak. Ha például a MÁV menetrendjében vagyunk kíváncsiak valamely vonat indulására, akkor az elvira.hu a megfelelő oldal. De például az adatbank.mlsz.hu oldalán lehetőségünk van a teljes magyarországi bajnoki labdarúgó mérkőzések között keresni.

(Az oldal forrása: http://www.karinthy.hu/home/informatika/halozat/halozat/kereses.html)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése